- Reklama -

Dwayne Johnson: Král Škorpión mezi Titány

Jak nejlépe zúročit ve zralém věku úspěšnou sportovní kariéru předvedl světu americký herec Dwayne Johnson, zvaný The Rock.

- Reklama -

V květnu tohoto roku tomu bude padesát let, co se v malém kalifornském městečku Hayward narodila budoucí hvězda akčních a fantasy filmů. Tehdy ovšem o něčem takovém malý Dwayne ani nesnil. Ne že by se nikdo z jeho rodu filmu nevěnoval, jeho dědeček Peter Maivia si dokonce zahrál padoucha v bondovce Žiješ jenom dvakrát, ale rodina Johnsonů měla přece jen výrazně sportovnější tradici a Dwaynovy tělesné dispozice jej předurčovaly pokračovat spíše v otcových stopách.

Jeho táta Rocky Johnson byl totiž známá hvězda wrestlingu, takže synek se měl od koho učit. Kromě toho se tomuto sportu věnovali i jeho strýcové a bratranci. K tomu si Dwayne na škole přibral ještě atletiku a s úspěchem hrál i americký fotbal (dokonce byl velmi blízko dostat se do národní ligy NFL, ale kvůli zranění z toho sešlo).

Rychlá cesta za slávou

Jako zápasník s přezdívkou The Rock (velmi podobná otcovu jménu, v mládí si jeden čas nechal dokonce říkat Rocky Maivia, čímž spojil jméno otce a děda) slavil Dwayne Johnson jedno vítězství za druhým. Mimo jiné i proto, že se rychle naučil zásadě, že ve wrestlingu nejde jen o zápasení, ale především o to, kdo umí udělat lepší show pro diváky. A v tom byl fakt dobrý.

Když ale na dveře jeho života zaklepal třicátý rok, uvědomil si sportovec, že by se měl poohlédnout po jiné kariéře. A vzhledem k jeho zkušenostem se show se Hollywood přímo nabízel. Zpočátku samozřejmě dostával jen menší roličky, v nichž se uplatňovala především jeho vypracovaná svalovina. Ovšem právě jedna z nich nakonec znamenala totální průlom v jeho herecké kariéře. Šlo o postavu starověkého bojovníka Mathayuse zvaného Král Škorpión v akční fantasy Mumie se vrací z roku 2001.

- Reklama -

Zlomová role? Hned ta první

Ačkoliv Dwayne strávil na plátně většinu času v digitálně vytvořeném těle magického štíra, zaujal diváky natolik, že této figuře o rok později producenti věnovali celý film nazvaný Král Škorpión, a v něm už Dwayne Johnson naplno rozvinul všechny své schopnosti. Snímek měl opět ohromný úspěch (natočeno bylo i několik pokračování, ale v těch už se na popularitě Krále Škorpióna snaží přiživit jiní herci), který odstartoval Dwaynovu hereckou kariéru k hvězdným výšinám.

Čím dál obratněji přeskakoval coby filmový hrdina bez bázně a hany z jednoho žánru do druhého, což si můžeme ověřit například v akčních trhácích (Vítejte v džungli, Kráčející skála, Rychle a zběsile 5-9, G.I. Joe 2: Odveta, Pot a krev), komediích (Zachraňte agenta Smarta, Benga v záloze), sci-fi (Doom, Planeta 51, Rampage: Ničitelé), katastrofických feilmech (San Andreas 1 a 2), romantických snímcích (Pobřežní hlídka), fantasy (Herkules), sportovních dramatech (Gang v útoku), ale i ve filmech pro děti (Víla Zuběnka, Útěk na Horu čarodějnic, Jumanji:Vítejte v džungli a Jumanji: Další level). Z původně sympatického svalovce doplňujícího hvězdný herecký tým se zkrátka postupně stala zářivá holohlavá hollywoodská Star velkého formátu, kterou diváci milují.

Ovládne Dwayne Johnson i televizi?

V dalším období svého života Dwayne Johnson opět začíná myslet na zadní kolečka a stává se z něj úspěšný producent, což dokazuje například televizní soutěž Souboj Titánů, kterou už na Valentýna uvede českým divákům televizní stanice Nova Action. Každá epizoda tohoto totiž pořadu Johnsonovi vydělala přes milión korun.

Zmiňme se ale i o další stránce Dwaynovy osobnosti: nenechává si své vydělané peníze pouze pro sebe. V roce 2006 založil a aktivně podporuje charitativní nadaci nesoucí jeho jméno, která se snaží pomáhat vážně nemocným dětem. Věnoval také milión dolarů na opravu univerzitního stadionu v Miami, finančně pomáhá psím útulkům anebo dodal posilovací náčiní americkým vojákům. Jeho nadace se podílela i na odstraňování škod po ničivých přírodních katastrofách. Je chvályhodné, že Dwayne Johnson se snaží chovat jako příkladná hvězda i mimo filmové plátno.

Co možná nevíte o Dwaynu Johnsonovi:

  • Po svých předcích je Dwayne Johnson poloviční černošský Američan a poloviční Samoan
  • Jako mladík byl několikrát zatčen za drobné krádeže
  • Na univerzitě vystudoval kriminologii
  • Je vášnivým rybářem
  • Je po druhé ženatý, z prvního manželství má dceru Simone Alexandru, z druhého Jasminu a Tianu Giu
  • Dwayne Johnson si zahrál postavu svého otce Rockyho Johnsona v jedné epizodě seriálu Zlatá sedmdesátá
  • Za svou průlomovou roli Krále Škorpiona dostal The Rock rekordní sumu 5,5 miliónu dolarů. Šlo o vůbec nejvyšší částku pro nastupujícího herce v jeho první velké roli.
  • Dostal se do Guinessovy knihy rekordů, když v roce 2015 před premiérou katastrofického filmu San Andreas dokázal udělat se svými fanoušky 105 selfies fotek za pouhé tři minuty
- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Colin Farrell v masce Penguina nepoznával sám sebe. Přiznal, že nakonec svůj převlek nenáviděl

Colin Farrell se vrací na HBO jako obávaný Oswald Cobblepot, známý jako Penguin. Tentokrát však v hlavní roli vlastního seriálu, který rozšiřuje temný svět Gotham City.

Špatné zprávy pro fanoušky Rodu draka: Na třetí řadu si pěkně počkáme

Seriál Rod draka si od svého uvedení získal srdce milionů diváků a zapsal se mezi nejúspěšnější projekty HBO. Po velkolepém finále druhé série, které zanechalo ve fanoušcích plno otázek a očekávání, je konečně osud celého projektu jasný – příběh rodu Targaryenů bude pokračovat až do čtvrté řady. Bylo totiž potvrzeno, že tato prequelová sága k Hře o trůny skončí právě čtvrtou sérií.

Gillian Andersonová vydala knihu ženských sexuálních fantazií. Vysvětluje, jak se sex mění s věkem

Gillian Andersonová, herečka známá z kultovního seriálu Akta X, se pustila do odvážného literárního projektu. Její nová kniha Want (Chtíč) představuje sbírku anonymních dopisů žen, které se rozhodly sdílet své sexuální fantazie.

Dvoutýdenní manželství, 10 dětí a skandály: Co zničilo kariéru Eddieho Murphyho a proč je považován za špatného otce a manžela?

Eddie Murphy, herec, který se stal v minulosti synonymem pro komedii, prošel kariérou plnou oslnivých úspěchů, ale také hlubokých propadů a nečekaných skandálů.

57letá Halle Berryová ohromila tím, že se objevila v průhledných šatech. Podívejte

V Los Angeles se nedávno odehrála premiéra filmu The Union, při které Halle Berryová znovu potvrdila svou pozici nezpochybnitelné módní ikony. Na červeném koberci se objevila v průhledném modelu, ze kterého se přítomným pánům podlamovala kolena.

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -