- Reklama -

Lupin Netflix: Kdo je Arséne Lupin? Pravda o lupiči gentlemanovi

Lupin je nový seriál na Netflixu. A Lupin Netflix momentálně zcela ovládá. Jde o francouzské kriminální drama, které stojí na postavě jménem Arsène Lupin. Kdo ale vlastně je ten Arsène Lupin?

- Reklama -

Lupin Netflix dobil přímým útokem. Snad i proto, že v seriálu hraje hlavní roli populární francouzský herec Omar Sy (v seriálu Assane Diop), který na sebe bere osobnost Lupina. Světohled pro vás připravil stručný přehled o tom, kdo je vlastně Arséne Lupin.

Kdo je Arsène Lupin?

Lupin získal chválu kritiků po celém světě téměř okamžitě poté, co byl 8. ledna uveden na Netflixu. Francouzská originální série vypráví příběh o zloději, který byl jedním z největších podvodníků na světě. Scénář je psaný podobně jako Money Hist a Sherlock Holmes. Vše vytvořili tvůrci skvělého filmu Podfukáři.

Omar Sy hraje všemi mastmi mazaného muže, který se učí zlodějské triky fiktivního lupiče gentlemana. Diop se postavou Lupina nechává inspirovat ve své cestě za pomstou otce, který byl odsouzen za zločin, který nespáchal.

Když byl Lupin ještě Lopin

lupin omar sy
Omar Sy jako Arsené Lupin v novém seriálu Netflixu. Foto: Netflix

Arsène Lupin je fiktivní postava a svět poprvé spatřil v roce 1905. Právě tehdy ho totiž vymyslel francouzský spisovatel Maurice Leblanc. Původně se Lupin přitom měl jmenovat Lopin. Jenže v době vzniku díla žil ve Francii politik stejného jména, který si stěžoval, že mu spojení s lupičem v knize ubližuje. A tak autor příjmení postavy změnil na Lupin.

- Reklama -

Lupin byl hlavní postavou série povídek, které vycházely v časopise „Je sais tout“. Nakonec se ale Arséne Lupin objevil v 17 románech a 39 kratších příbězích. Tyto novely byly později spojeny do podoby knih, kterých vzniklo dohromady 24.

Lupin inspiroval také další autory, kteří uvedli jeho postavu do života na jevišti, televizní obrazovce a dokonce i v komiksech. Postava Lupina z Rocambola, fiktivního dobrodruha, kterého stvořil Pierre Alexis Ponson du Terrail. Jeho příběhy byly publikovány od poloviny do konce 19. století a stejně jako Lupin byl i Rocambola dobrým člověkem, který se dostává do špatných situací.

Někteří lidé také věří, že inspirací Lupina byl ve skutečnosti francouzský anarchista Marius Jacob, který byl známý od roku 1879.

Kamarád Sherlocka Holmese

Poslední televizní adaptace vnáší Lupina do současného světa, když se Assana Diop pokusí ukrást drahocenný náhrdelník Marie Antoinetty z aukce ve slavném Louvru.

Romány však na rozdíl od seriálu na Netflixu obsahují prvky fantasy, například „kámen“, který má schopnost léčit lidi, a také „Fontánu mládí“. Seriál je popisován tak, že má „vibrace“ Sherlocka Holmese. A není nezajímavé, že Lupin byl ve skutečnosti představen fiktivnímu detektivovi v povídce s názvem „Sherlock Holmes přijde příliš pozdě“.

Sherlockovo jméno muselo být ale nakonec změněno z právních důvodů. Přesto se nakonec objevuje jeho postava celkem ve třech Leblancových příbězích.

Sériál je na Netflixu zpřístupněn v osmi jazycích ve 190 zemích a herec Sy zpočátku retweetoval komentáře fanoušků, kteří dílo řadí mezi nejlepší seriály na Netflixu za poslední roky.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.

Hořké zklamání z finále druhé řady Rodu Draka: Tvůrci vynecháním některých klíčových scén zradili fanoušky

Finále druhé řady seriálu Rod draka mělo být triumfálním zakončením sezóny plné intrik, napětí a osudových zvratů. Místo toho však přineslo epizodu, která sice nabízí několik silných momentů, ale celkově působí jako zklamání. Seriál, který se snaží kráčet ve stopách Hry o trůny, se v závěru druhé řady potýká s problémy, které by měly znepokojit nejen fanoušky, ale i samotné tvůrce.

Meghan Markle přiznala myšlenky na sebevraždu: „Nechtěla jsem už dál žít“

Meghan ve svém posledním rozhovoru prozradila, že období jejího života v královské rodině bylo plné neustálého stresu a tlaku. Ten v jejím případě nakonec...

Zemřel Bob Newhart, profesor Proton ze seriálu Teorie velkého třesku

Bob Newhart, ikonický komik a herec, známý českým divákům především jako Profesor Proton ze seriálu "Teorie velkého třesku", zemřel ve věku 94 let. Smutná zpráva zasáhla nejen jeho nejbližší, ale i jeho fanoušky po celém světě, kteří si oblíbili Newhartův suchý a inteligentní humor.

Recenze: Třetí řadu Medvěda táhne Richieho proměna, některé díly ztrácí tempo

Třetí řada oceňovaného seriálu Medvěd, který se stal hitem na Disney+, pokračuje v trendu nabízet divákům syrový pohled do světa gastronomie. Seriál, který vytvořil Christopher Storer, nabízí nejen napínavé drama, ale také důkladnou psychologickou sondu do života kuchařů a jejich osobních bojů. Třetí série, premiérově uvedená 17. července, přináší deset nových epizod plných emocí, napětí a nečekaných zvratů.

Šokující plány Shannen Doherty před smrtí: Poslední přání zahrnuje smíšení jejího popela s popelem psa a otce

Shannen Doherty, která se proslavila především díky své ikonické roli Brendy Walshové v seriálu „Beverly Hills, 90210“, před svou smrtí sdílela své šokující plány na vlastní pohřeb. Herečka, která prohrála boj s metastatickou rakovinou ve čtvrtém stadiu, se rozhodla, že její pozůstatky budou smíchány s popelem jejího psa a otce.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -