- Reklama -

Marvel filmy: V jakém pořadí je sledovat (chronologicky a podle data vydání)

Marvel filmy a jejich pořadí? Světohled pro vás připravil dva seznamy: jeden chronologický podle událostí a druhý podle data vydání.

- Reklama -

V současné době existuje už 23 filmů Marvel Cinematic Universe a další se chystají na premiéru. Všechny se odehrávají ve stejném vesmíru a jsou propojené postavami, událostmi a prostředím. Takže vám odpouštíme, pokud jste trochu zmateni, jak přesně do sebe všechny zapadají a v jakém pořadí je sledovat.

Marvel začal kult svých filmů především snímkem The Avengers. Ten vyšel v roce 2012 a spojil nesourodé hrdiny z ostatních samostatných filmů (Iron Mana Roberta Downeyho Jr., Kapitána Ameriku Chrise Evanse a Thora Chrise Hemswortha) do jednoho týmového filmu. A to jen proto, aby je pak opět rozdělil do jejich vlastních pokračování. Tento způsob vyprávění příběhů se samozřejmě používal už v komiksech, ale vyprávění seriálového příběhu napříč mnoha a mnoha filmy s různorodými příběhy a postavami bylo zcela nové a dodnes je zlatým dolem poutavých příběhů a postav.

Ale s tím, jak se MCU rozrůstal do kvantity, rostla i jeho složitost. Některé filmy se odehrávají na vzdálených světech, ale zároveň s událostmi, které se odehrávají na Zemi. A některé filmy se odehrávají zase v daleké minulosti.

Pokud vás zajímá, jak sledovat filmy od Marvelu ve správném pořadí, máme pro vás návod.

Níže nabízíme dvě možnosti sledování: filmy Marvel v pořadí podle chronologických událostí. A filmy Marvel v pořadí podle toho, kdy byly jednotlivé filmy uvedeny do kin. Obě varianty vřele doporučujeme a jsou ideálním způsobem, jak tuto sérii zhlédnout úplně celou.

Pořadí do značné míry čerpá z vlastní komplexní časové osy MCU, která se podrobně zabývá tím, kdy se v Marvel Cinematic Universe odehrávají jednotlivé události.

Filmy Marvel v pořadí podle roku vydání

Zde jsou všechny filmy Marvel Cinematic Universe seřazené podle toho, kdy byly vydány. Světohled je pro vás rozdělil do „fází“, které studio Marvel používá k označení menších příběhových oblouků v rámci většího oblouku MCU.

- Reklama -

První fáze

Iron Man – 2. května 2008
Neuvěřitelný Hulk – 13. června 2008
Iron Man 2 – 7. května 2010
Thor – 6. května 2011
Kapitán Amerika: První Avenger – 22. července 2011
The Avengers – 4. května 2012

Druhá fáze

Iron Man 3 – 3. května 2013
Thor: Temný svět – 8. listopadu 2013
Kapitán Amerika: Zimní voják – 4. dubna 2014
Strážci Galaxie – 1. srpna 2014
Avengers: Věk Ultrona – 1. května 2015
Ant-Man – 17. července 2015

Třetí fáze

Kapitán America: Občanská válka – 6. května 2016
Doctor Strange – 4. listopadu 2016
Strážci Galaxie 2 – 5. května 2017
Spider-Man: Homecoming – 7. července 2017
Thor: Ragnarok – 3. listopadu 2017
Black Panther – 16. února 2018
Avengers: Infinity War – 27. dubna 2018
Ant-Man a Wasp – 6. července 2018
Captain Marvel – 8. března 2019
Avengers: Endgame – 26. dubna 2019
Spider-Man: Daleko od domova – 2. července 2019

Co nás čeká ve čtvrté fázi?

Black Widow – 9. července 2021
Shang-Chi a legenda o deseti prstencích – 3. září 2021
Eternals – 5. listopadu 2021
Spider-Man: Bez cesty domů – 17. prosince 2021
Doctor Strange v multivesmíru šílenství – 25. března 2022
Thor: Láska a hrom – 6. května 2022
Black Panther: Černý panter: Wakanda navždy – 8. července 2022
Marvels (aka Captain Marvel 2) – 11. listopadu 2022
Ant-Man a Wasp: Quantumania – 17. února 2023
Strážci Galaxie Vol. 3 – 5. května 2023

Marvel filmy v pořadí podle chronologických událostí

Kapitán Amerika: První mstitel

Z chronologického hlediska je film, který se v časové ose MCU odehrává nejdříve, Captain America: První Avenger. Příběh o původu Steva Rogerse začíná v roce 1940, kdy Steve (Evans) a Bucky Barnes (Sebastian Stan) narukují do armády. Končí v roce 1945, kdy se Steveovo letadlo zřítí a on je na další půlstoletí zmrazen.

Captain Marvel

Dále tu máme Captain Marvel, která je vlastně jedním z nejnovějších marvelovských filmů, ale jejíž události předcházejí událostem v hlavní časové linii MCU. Postava pilotky Brie Larsonové havaruje se svým letadlem v roce 1989. Následně je vycvičena jako Kree, než se v roce 1995 vrátí na Zemi, což je rok, ve kterém se odehrává většina Captain Marvel.

Iron Man

První vydaný film od Marvelu je třetí v pořadí chronologicky. A věřte nebo ne – podle vlastní časové osy Marvelu se ve skutečnosti odehrává v roce 2010, a ne v roce 2008, kdy byl uveden do kin.

Neuvěřitelný Hulk

Události filmu Hulk s Edwardem Nortonem se odehrávají krátce po událostech Iron Mana.

Iron Man 2

Pokračování Iron Mana se odehrává v roce 2011.

Thor

Události ve filmu Thor se také odehrávají v roce 2011. Přibližně tedy ve stejné době jako události ve filmu Iron Man 2, ačkoli se v něm objevují flashbacky na události staré několik století.

Avengers

Týmovka se nakonec odehrává v roce 2012.

Iron Man 3

Podceňovaný Iron Man 3 se do značné míry zabývá posttraumatickou stresovou poruchou Tonyho Starkse z událostí v Avengers. Odehrává se v roce 2012.

Thor: Temný svět

Zapomenutelné pokračování se odehrává v roce 2013.

Captain America: Zimní voják

Velký pád S.H.I.E.L.D.u se odehrává pár let poté, co organizace pomohla zformovat Avengers, odehrává se v roce 2014.

Strážci Galaxie

Události Strážců Galaxie se rovněž odehrávají v roce 2014, přibližně ve stejné době jako Zimní voják.

Strážci Galaxie Vol. 2

Pokračování Strážců se odehrává několik měsíců po událostech prvního filmu.

Avengers: Age of Ultron (Věk Ultrona)

Druhý týmový film Avengers se odehrává po rozpadu S.H.I.E.L.D.u, v roce 2015.

Ant-Man

Zatímco Avengers bojují proti starému Ultronovi, Scott Lang má v roce 2015 plné ruce práce s tím, aby se stal Ant-Manem.

Captain America: Občanská válka

Pokračování Kapitána Ameriky, které je tak trochu i filmem o Avengers, se odehrává v roce 2016. Přináší další postavy, které připravují půdu pro Infinity War a Endgame. Obsahuje však také flashbacky, které se odehrávají mezi Prvním Avengerem a Iron Manem. Ty odhalují okolnosti, které provázely smrt rodičů Tonyho Starka.

Spider-Man: Homecoming

První film MCU Spider-Man se odehrává na podzim po událostech Kapitána Ameriky: Občanská válka. Peter Parker v podání Toma Hollanda se v něm snaží stát se svým vlastním hrdinou.

Black Panther

Rok 2016 je v MCU nabitý, protože se v něm odehrává i Black Panther ve Wakandě.

Doctor Strange

Doctor Strange překlenuje mezeru mezi roky 2016 a 2017, protože přeměna Stephena Strange v superhrdinu si vyžádá trochu času.

Thor: Ragnarok

Thor: Ragnarok se odehrává v roce 2017 krátce po událostech Doctora Strange. Vidíme, jak Thor navštíví Doctora Strange na Zemi, aby se pokusil vypátrat svého otce.

Ant-Man a Wasp

Přestože byl film uveden až po Avengers: Infinity War, události filmu Ant-Man a Wasp se odehrávají v roce 2018 těsně před příchodem Thanose na Zemi. Film končí nechvalně známým Thanosovým lusknutím. Ve filmu se také objevují flashbacky Hanka Pyma (Michael Douglas) a Janet Van Dyneové (Michelle Pfeifferová) z konce 80. let.

Avengers: Infinity War (Nekonečná válka)

Události ve filmu Avengers: Infinity War se odehrávají ve velmi zhuštěném časovém úseku – pouhých 24-48 hodin v roce 2018.

Avengers: Endgame

Druhá část dějové linie začíná krátce po Thanosově lusknutí v roce 2018. Ale poté, co Thor usekne Thanosovi hlavu, se film bleskově přesune dopředu a odehrává se především v roce 2023 – i když v něm postavy cestují i zpět v čase do událostí v letech 1970, 2012, 2013 a 2014.

Spider-Man: Daleko od domova

Nejnovější film MCU, Spider-Man: Daleko od domova, se odehrává krátce po událostech filmu Avengers: Endgame, děj je situován do roku 2023.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.

Hořké zklamání z finále druhé řady Rodu Draka: Tvůrci vynecháním některých klíčových scén zradili fanoušky

Finále druhé řady seriálu Rod draka mělo být triumfálním zakončením sezóny plné intrik, napětí a osudových zvratů. Místo toho však přineslo epizodu, která sice nabízí několik silných momentů, ale celkově působí jako zklamání. Seriál, který se snaží kráčet ve stopách Hry o trůny, se v závěru druhé řady potýká s problémy, které by měly znepokojit nejen fanoušky, ale i samotné tvůrce.

Meghan Markle přiznala myšlenky na sebevraždu: „Nechtěla jsem už dál žít“

Meghan ve svém posledním rozhovoru prozradila, že období jejího života v královské rodině bylo plné neustálého stresu a tlaku. Ten v jejím případě nakonec...

Zemřel Bob Newhart, profesor Proton ze seriálu Teorie velkého třesku

Bob Newhart, ikonický komik a herec, známý českým divákům především jako Profesor Proton ze seriálu "Teorie velkého třesku", zemřel ve věku 94 let. Smutná zpráva zasáhla nejen jeho nejbližší, ale i jeho fanoušky po celém světě, kteří si oblíbili Newhartův suchý a inteligentní humor.

Recenze: Třetí řadu Medvěda táhne Richieho proměna, některé díly ztrácí tempo

Třetí řada oceňovaného seriálu Medvěd, který se stal hitem na Disney+, pokračuje v trendu nabízet divákům syrový pohled do světa gastronomie. Seriál, který vytvořil Christopher Storer, nabízí nejen napínavé drama, ale také důkladnou psychologickou sondu do života kuchařů a jejich osobních bojů. Třetí série, premiérově uvedená 17. července, přináší deset nových epizod plných emocí, napětí a nečekaných zvratů.

Šokující plány Shannen Doherty před smrtí: Poslední přání zahrnuje smíšení jejího popela s popelem psa a otce

Shannen Doherty, která se proslavila především díky své ikonické roli Brendy Walshové v seriálu „Beverly Hills, 90210“, před svou smrtí sdílela své šokující plány na vlastní pohřeb. Herečka, která prohrála boj s metastatickou rakovinou ve čtvrtém stadiu, se rozhodla, že její pozůstatky budou smíchány s popelem jejího psa a otce.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -