- Reklama -

Jonathan Larson: Jak ve skutečnosti žil a zemřel hlavní hrdina filmu Tick, tick… Boom!?

Tick, tick… Boom! v hlavní roli s Andrewem Garfieldem vypráví životní příběh talentovaného skladatele jménem Jonathan Larson. Jak žil tento umělec doopravdy? A jak ve skutečnosti zemřel?

- Reklama -

Jednou za čas se objeví muzikál, o kterém všichni mluví. Platilo to pro Whiplash, bylo to tak s La La Landem. A stalo se to i u Tick, tick… Boom!, který vypráví neuvěřitelný poloautobiografický příběh, v jehož hlavní roli je muž těsně před třicítkou Jonathan Larson.

U toho jména se na chvíli zastavme, protože nejspíš málokterému českému divákovi něco řekne. Abyste tohle jméno znali, museli byste sledovat muzikály na Broadwayi. Tam zná jméno Jonathan Larson téměř každý muzikálový fanoušek. Slavný Larsonův muzikál Rent! (Nájem) pojednávající o skupině zchudlých newyorských umělců se tam totiž stal jedním z nejdéle uváděných a nejoceňovanějších muzikálů všech dob.

Přátelé bez peněz se stali hitem

tick tick boom
Andrew Garfield jako Jonathan Larson. Foto: MACALL POLAY/NETFLIX © 2021

Představení o partě přátel, kteří se snaží prosadit ve stínu epidemie AIDS, získalo řadu cen a původní herecké obsazení je dnes v Americe bez jakékoli nadsázky legendární. Bohužel, hlavní strůjce tohoto úspěchu se celé té slávy nedožil. Jonathan Larson tragicky zemřel den předtím, než měla být jeho inscenace vůbec poprvé uvedena mimo Broadway.

Jak informuje hollywoodlife.com, Jonathan zemřel den před prvním předpremiérovým představením hry Rent. Truchlící herci nakonec ještě ten večer celé představení Rent odehráli alespoň pro Jonathanovu rodinu a přátele. Rent se nakonec stal obrovským broadwayským hitem. Jonathan posmrtně získal Pulitzerovu cenu za drama a tři ceny Tony za nejlepší scénář k muzikálu, nejlepší muzikál a nejlepší původní hudbu.

- Reklama -

Jonathan Larson vystudoval bakalářský obor výtvarných umění a poté se zúčastnil letního divadelního programu v divadle The Barn Theatre v Augustě ve státě Michigan jako klavírista, kde získal průkaz člena Actors‘ Equity Association. Po skončení programu se podle Wikipedie přestěhoval do New Yorku, kde bydlel v pátém patře budovy na rohu Greenwich Street a Spring Street na dolním Manhattanu s různými spolubydlícími. Devět a půl roku pracoval Jonathan Larson o víkendech v restauraci Moondance Diner v SoHo, zatímco všední dny trávil skládáním a psaním muzikálů.

Jaká byla příčina smrti Jonathana Larsona?

Pitva prokázala, že Jonathan Larson zemřel na aneurysma aorty – trhlinu v aortě, hlavní tepně, která přivádí krev ze srdce do všech ostatních orgánů. Podle zprávy deníku The New York Times z roku 1996 nejspíš trhlina byla způsobena nediagnostikovaným Marfanovým syndromem. To je vrozené onemocnění, které postihuje pojivovou tkáň a oslabuje stěny aorty.

Larson byl v posledním týdnu života dokonce dvakrát na pohotovosti kvůli silným bolestem na hrudi. V první nemocnici mu řekli, že má otravu jídlem. Ve druhé nemocnici se zase dozvěděl, že má virus. Z obou nemocnic ho poslali domů. Vyšetřování newyorského ministerstva zdravotnictví po jeho smrti zjistilo, že lékaři u něj nediagnostikovali Marfanův syndrom, potenciálně léčitelné onemocnění, které ho zabilo. Kdyby svou práci dělali dobře, žil by skladatel nejspíš ještě dnes. Jonathan Larson ale zemřel 25. ledna 1996 ve věku 35 let.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Colin Farrell v masce Penguina nepoznával sám sebe. Přiznal, že nakonec svůj převlek nenáviděl

Colin Farrell se vrací na HBO jako obávaný Oswald Cobblepot, známý jako Penguin. Tentokrát však v hlavní roli vlastního seriálu, který rozšiřuje temný svět Gotham City.

Špatné zprávy pro fanoušky Rodu draka: Na třetí řadu si pěkně počkáme

Seriál Rod draka si od svého uvedení získal srdce milionů diváků a zapsal se mezi nejúspěšnější projekty HBO. Po velkolepém finále druhé série, které zanechalo ve fanoušcích plno otázek a očekávání, je konečně osud celého projektu jasný – příběh rodu Targaryenů bude pokračovat až do čtvrté řady. Bylo totiž potvrzeno, že tato prequelová sága k Hře o trůny skončí právě čtvrtou sérií.

Gillian Andersonová vydala knihu ženských sexuálních fantazií. Vysvětluje, jak se sex mění s věkem

Gillian Andersonová, herečka známá z kultovního seriálu Akta X, se pustila do odvážného literárního projektu. Její nová kniha Want (Chtíč) představuje sbírku anonymních dopisů žen, které se rozhodly sdílet své sexuální fantazie.

Dvoutýdenní manželství, 10 dětí a skandály: Co zničilo kariéru Eddieho Murphyho a proč je považován za špatného otce a manžela?

Eddie Murphy, herec, který se stal v minulosti synonymem pro komedii, prošel kariérou plnou oslnivých úspěchů, ale také hlubokých propadů a nečekaných skandálů.

57letá Halle Berryová ohromila tím, že se objevila v průhledných šatech. Podívejte

V Los Angeles se nedávno odehrála premiéra filmu The Union, při které Halle Berryová znovu potvrdila svou pozici nezpochybnitelné módní ikony. Na červeném koberci se objevila v průhledném modelu, ze kterého se přítomným pánům podlamovala kolena.

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -