- Reklama -

Cizinka: Úvodní píseň se pravidelně mění. Její význam úzce souvisí s dějem seriálu

Seriál Cizinka úvodní píseň mění s každou vydanou řadou. Jaký je ve skutečnosti význam písně The Skye Boat Song?

- Reklama -

Šestá série seriálu Cizinky má za sebou premiéru a na Netflixu se každý týden objevuje nový díl. A zatímco fanoušci s napětím očekávají, co čeká Jamieho Frasera (hraje ho Sam Heughan) a Claire (Caitriona Balfe), oku pozorného diváka nemohlo uniknout, že nová série má trochu odlišnou úvodní znělku. Ta je zaměřená na skotskou kulturu. A Světohled vám přináší všechny informace, které by vás mohli zajámat o téhle písni a jejím textu.

O čem je úvodní píseň The Skye Boat Song v seriálu Cizinka?

Za podmanivě krásnou ústřední písní v seriálu stojí skladatel Bear Mccreary, informuje web dailyrecord.co.uk.

Text písně The Skye Boat Song je následující:

Sing me a song of a lass that is gone

Say, could that lass be I?

- Reklama -

Merry of soul, she sailed on a day

Over the sea to Skye

Billow and breeze, islands and seas

Mountains of rain and sun (mountains of rain and sun)

All that was good, all that was fair

All that was me is gone

Sing me a song of a lass that is gone

Say, could that lass be I?

Merry of soul, she sailed on a day

Over the sea to Skye

Sing me a song of a lass that is gone

Say, could that lass be I?

Zpívej mi píseň o dívce, která odešla.

Řekni, mohla bych to být já?

Veselá duše, plavila se v den

přes moře na Skye

Vítr a vánek, ostrovy a moře.

Hory deště a slunce (hory deště a slunce)

Všechno, co bylo dobré, všechno, co bylo spravedlivé

Všechno, co jsem byla, je pryč

Zazpívej mi píseň o dívce, která odešla.

Řekni, mohla bych to být já?

Veselá duše, plavila se v jeden den.

přes moře na Skye

Zpívej mi píseň o dívce, která odešla.

Řekni, mohla bych to být já?

Původ úvodní písně seriálu Cizinka

Píseň ve skutečnosti pochází z konce 19. století ze skotské písně, která vypráví o cestě prince Charlese Edwarda Stuarta z Benbeculy na ostrov Skye.

Ten, známý jako Bonnie Prince Charlie, se po porážce v bitvě u Cullodenu v roce 1746 vyhnul zajetí vládních vojsk. Právě toto období skotských dějin inspirovalo seriál Cizinka.

Text písně složil v 70. letech 19. století druhý baronet sir Harold Boulton. Slavný verš „Over the sea to Skye“ je známý v turistickém průmyslu na ostrově Skye. Píseň je známá pro svůj uklidňující charakter, často se hraje jako pomalá ukolébavka nebo valčík.

Různé verze úvodní písně jsou oživením nových řad

Když si projdete první až pátou sérii, v úvodních titulcích se vždy objeví nenápadná, ale znatelná změna, upozorňuje parade.com. Je to zcela záměrné, protože McCreary rád mění píseň „The Skye Boat Song“ podle geografických změn v dané sezóně.

Zatímco v 1. sérii byla výjimečně skotská, server Mashable vysvětlil, že ve 2. sérii byl přidán smyčcový nástroj zvaný viola de gamba, aby se ozval pařížský zvuk, protože Jamie a Claire se ocitli ve Francii.

Když dvojice ve 3. sérii odcestovala na Jamajku, melodie se změnila během 9. epizody „The Doldrums“, kdy získala karibský nádech a posílila o rytmy vedené bubny. A samozřejmě ve 4. sérii přišlo pomalejší tempo, přidání banja a výrazný bluegrassový zvuk, což signalizovalo, že Claire a Jamie se dostali do Ameriky.

Změny v úvodní písni přinesla i nejnovější řada, ve které ji zpívá převážně muž, ačkoli v původní verzi je píseň ženská.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Colin Farrell v masce Penguina nepoznával sám sebe. Přiznal, že nakonec svůj převlek nenáviděl

Colin Farrell se vrací na HBO jako obávaný Oswald Cobblepot, známý jako Penguin. Tentokrát však v hlavní roli vlastního seriálu, který rozšiřuje temný svět Gotham City.

Špatné zprávy pro fanoušky Rodu draka: Na třetí řadu si pěkně počkáme

Seriál Rod draka si od svého uvedení získal srdce milionů diváků a zapsal se mezi nejúspěšnější projekty HBO. Po velkolepém finále druhé série, které zanechalo ve fanoušcích plno otázek a očekávání, je konečně osud celého projektu jasný – příběh rodu Targaryenů bude pokračovat až do čtvrté řady. Bylo totiž potvrzeno, že tato prequelová sága k Hře o trůny skončí právě čtvrtou sérií.

Gillian Andersonová vydala knihu ženských sexuálních fantazií. Vysvětluje, jak se sex mění s věkem

Gillian Andersonová, herečka známá z kultovního seriálu Akta X, se pustila do odvážného literárního projektu. Její nová kniha Want (Chtíč) představuje sbírku anonymních dopisů žen, které se rozhodly sdílet své sexuální fantazie.

Dvoutýdenní manželství, 10 dětí a skandály: Co zničilo kariéru Eddieho Murphyho a proč je považován za špatného otce a manžela?

Eddie Murphy, herec, který se stal v minulosti synonymem pro komedii, prošel kariérou plnou oslnivých úspěchů, ale také hlubokých propadů a nečekaných skandálů.

57letá Halle Berryová ohromila tím, že se objevila v průhledných šatech. Podívejte

V Los Angeles se nedávno odehrála premiéra filmu The Union, při které Halle Berryová znovu potvrdila svou pozici nezpochybnitelné módní ikony. Na červeném koberci se objevila v průhledném modelu, ze kterého se přítomným pánům podlamovala kolena.

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -