- Reklama -

Skandál po královsku připomíná pád prince Andrewa. Sheen přiznal, že bylo děsivé ho hrát

Minisérie Skandál po královsku na HBO Max znovu otevírá jednu z nejvíce skloňovaných kauz britské monarchie – společenský pád prince Andrewa po nešťastném rozhovoru s novinářkou Emily Maitlisovou.

- Reklama -

Skandál po královsku diváky neláká pouze samotným skandálem, ale především brilantním výkonem Michaela Sheena, který se v roli kontroverzního prince fyzicky dost proměnil. Jak se mu podařilo vtisknout život temné kapitole královské historie?

Andrewovo slavné fiasko

Seriál se zabývá vztahem prince Andrewa s tehdy sedmnáctiletou Virginie Giuffrovou a kuplířkou Ghislaine Maxwellovou. | Foto: Christopher Raphael/Blueprint/Sony Pictures Television

Psal se rok 2019, když princ Andrew seděl tváří v tvář Emily Maitlisové v naději, že rozhovorem pro BBC očistí své jméno. Jako člen královské rodiny čelil nepříjemnému obvinění – Virginia Giufrrová ho nařkla z toho, že ji v jejích sedmnácti letech zneužil. Namísto povedené obhajoby však v třaskavém rozhovoru oči diváků sledovaly prince, který se svými odpověďmi pohřbíval čím dál hlouběji do skandálu spojeného s jeho vztahem k Jeffrey Epsteinovi, odsouzenému sexuálnímu delikventovi.

Andrew sice popřel obvinění Virginie Giuffrové, která tvrdí, že s ním měla sexuální poměr, když jí bylo 17 let, ale veřejnost nepřesvědčil. A navíc: následně kauza skončila soudní dohodou a Andrew Giuffrové vyplatil milionové odškodné, čímž potvrdil svou vinu i podle největších pochybovačů. Rozhovor se tak stal nejen symbolem princova selhání, ale i jeho totálního vyřazení z veřejného života. Ztráta titulů pak už jen potvrdila jeho pád z královských výšin společenské smetánky.

Paruka a falešné zuby

Michal Sheen nosil kvůli roli paruku a nasazoval umělý churp. | Foto: Christopher Raphael/Blueprint/Sony Pictures Television

Pro úspěch nového seriálu bylo zásadní, aby herec v hlavní roli prince sehrál co nejvíc přesvědčivě. Producenti postavu Andrewa svěřili Michaelu Sheenovi, který je v branži známý pro své mistrovské ztvárnění komplexních historických postav. Roli prince Andrewa přijal jako další hereckou výzvu. Ačkoliv Andrewův příběh zná každý, Sheen chtěl jít hlouběji – odhalit skryté vrstvy princova charakteru a přiblížit ho jako člověka uvězněného ve své vlastní aroganci a slepotě.

- Reklama -

„Je děsivé i lákavé hrát postavu, kterou diváci znají tak dobře,“ řekl Sheen webu Variety.com.

Aby se co nejvíce přiblížil fyzické podobě Andrewa, nosil během natáčení paruku a falešné zuby, uvedlo BBC. To mu pomohlo lépe zachytit nejen vizuální, ale i psychologickou stránku postavy. „Pomáhá, když se po natáčení můžete té postavy zbavit – proces odmaskování vás psychologicky osvobodí,“ vysvětlil.

Sheenův výkon zazáří zejména v klíčové scéně rozhovoru s Maitlisovou, kde princ Andrew vypadá zcela odtržený od reality. Jeho pokusy o vtipy působí tragikomicky a odhalují jeho zbytečnou aroganci, která se v tomto momentě proměňuje ve frašku.

Idiot, co se snaží zapůsobit na popravčí

Roli reportérky Emily Maitlisové ztvárnila herečka Ruth Wilsonová. | Foto: Christopher Raphael/Blueprint/Sony Pictures Television

Scéna rozhovoru s Emily Maitlisovou (hraje ji Ruth Wilsonová) je středobodem celého seriálu. Sheen zde vykresluje prince jako člověka, která zoufale doufá, že šarm a titul mu pomohou přežít celý skandál bez úhony. Zatímco Andrew před kamerou bagatelizuje své činy, Sheenovy výrazy obličeje a drobné pohyby přenášejí napětí a bezradnost, které princ nemůže zakrýt.

Filmová kritička Carole Midgleyová z The Times popsala Sheenova Andrewa jako „idiota, který se snaží zapůsobit na své popravčí“. To dokonale vystihuje absurditu celé situace, ve které monarcha byl – prince, který si neuvědomuje, že se právě střílí do vlastní nohy.

Rozporuplné ohlasy

Na celou minisérii jsou zatím rozdílné názory. Výkon Michaela Sheena sice všichni chválí jako největší přednost seriálu, ale scénář a samotné zpracování velké nadšení nevyvolaly. Někteří kritici, například Anita Singhová z britského Telegraphu, přirovnali seriál ke Koruně, ale s méně povedeným výsledkem. Kritička Guardianu Rebecca Nicholsonová popsala Sheenova Andrewa jako „téměř tragického hlupáka, dospělé dítě“, což podtrhuje grotesknost celého příběhu.

Takže pokud vás zajímá, jak vypadal jeden z nejtrapnějších momentů v moderní historii britské královské rodiny, Skandál po královsku, běžící na HBO Max a na Prime video, je dílo, které rozhodně stojí za zhlédnutí.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Colin Farrell v masce Penguina nepoznával sám sebe. Přiznal, že nakonec svůj převlek nenáviděl

Colin Farrell se vrací na HBO jako obávaný Oswald Cobblepot, známý jako Penguin. Tentokrát však v hlavní roli vlastního seriálu, který rozšiřuje temný svět Gotham City.

Špatné zprávy pro fanoušky Rodu draka: Na třetí řadu si pěkně počkáme

Seriál Rod draka si od svého uvedení získal srdce milionů diváků a zapsal se mezi nejúspěšnější projekty HBO. Po velkolepém finále druhé série, které zanechalo ve fanoušcích plno otázek a očekávání, je konečně osud celého projektu jasný – příběh rodu Targaryenů bude pokračovat až do čtvrté řady. Bylo totiž potvrzeno, že tato prequelová sága k Hře o trůny skončí právě čtvrtou sérií.

Gillian Andersonová vydala knihu ženských sexuálních fantazií. Vysvětluje, jak se sex mění s věkem

Gillian Andersonová, herečka známá z kultovního seriálu Akta X, se pustila do odvážného literárního projektu. Její nová kniha Want (Chtíč) představuje sbírku anonymních dopisů žen, které se rozhodly sdílet své sexuální fantazie.

Dvoutýdenní manželství, 10 dětí a skandály: Co zničilo kariéru Eddieho Murphyho a proč je považován za špatného otce a manžela?

Eddie Murphy, herec, který se stal v minulosti synonymem pro komedii, prošel kariérou plnou oslnivých úspěchů, ale také hlubokých propadů a nečekaných skandálů.

57letá Halle Berryová ohromila tím, že se objevila v průhledných šatech. Podívejte

V Los Angeles se nedávno odehrála premiéra filmu The Union, při které Halle Berryová znovu potvrdila svou pozici nezpochybnitelné módní ikony. Na červeném koberci se objevila v průhledném modelu, ze kterého se přítomným pánům podlamovala kolena.

Deadpool a Wolverine se občas ztrácí v překombinovaném ději, snímek sráží i momenty s nízkou vizuální kvalitou

Deadpool & Wolverine (2024) je film, který spojuje dva nejoblíbenější antihrdiny Marvelu v chaotickém, humorném a občas i dojemném dobrodružství. Režie se ujal Shawn Levy a tento snímek znamená důležitý moment, protože integruje Deadpoola do Marvel Cinematic Universe (MCU), což fanoušci dlouho očekávali.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -